Ein ballong som likar krydder

I den nye boka VitenGALskap har kjemikar Aleksander H. Santorv laga kjekke eksperiment. Her får du ein smakebit!

(Dette er ei utdrag frå boka VitenGALskap av Alexander H. Sandtorv. Les meir om boka her.)

Statisk elektrisitet finnes ikke bare i skyene, det er noe vi kan oppleve hjemme!

Du trenger:

  • en oppblåst ballong
  • håret ditt
  • krydder (for eksempel kanel)
  • et papirark

Strø litt krydder ut på et papirark. Gni ballongen mot håret ditt (du kan også bruke en ullgenser, eller en katt, eller håret til noen andre). Når du gjør dette, plukker ballongen opp elektroner fra håret. Vi får statisk elektrisitet. Det kan du faktisk se med dine egne øyne. Håret ditt, som nå er positivt ladd fordi det mangler elektroner, trekkes mot ballongen, som er litt negativt ladd. Dette er et eksempel på tiltrekning!

LES OGSÅ: Bli med inn i kjemikar-Alexander sin VitenGALskap

Hold den delen av ballongen du gnidde mot håret, rett over krydderet. Se nøye hva som skjer. Litt av krydderet strømmer opp mot ballongen og setter seg der! Krydderet har både negative og positive ladninger. Når ballongen kommer med sin negative ladning, beveger de negative ladningene i krydderet seg bort fra ballongen, mens de positive ladningene blir tiltrukket av ballongen. De krydderbitene som henger seg fast, er nettopp de som har positiv ladning. De som blir liggende, har negativ ladning.

TIPS: Er det fuktig i lufta, for eksempel hvis det regner, funker ikke eksperimentet.

Illustrasjon: Helena Lindholm

FØREBILETE: Albert Einstein, Mary Sherman Morgan og Isaac Newton.