Til lykke med samanes nasjonaldag!

Lihkku beivviin! Det betyr «Gratulerer med dagen» på nordsamisk.

Samanes nasjonaldag blir feira av både samar og ikkje-samar.

Vi feirar dagen for dei samiske rettane samefolket har kjempa fram gjennom historia. Denne dagen viser samane stolt fram kulturen gjennom kleda, musikken, maten og kunsten – og ikkje minst rettane dei har kjempa for.

Viktige fakta om samanes nasjonaldag:

 • I 1917 blei det fyrste samiske landsmøtet heldt i Trondheim. Det var fyrste gong samanane var samla for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalstatsgrensene, mellom Noreg, Sverige, Finland og Russland.
 • Samane sitt flagg har fargane raudt, blått, gult og grønt. Sirkelen i flagget er i fargane blått og raudt. Det blå representerer månen, og det raude representerer sola. Det gule og grøne skal forestilla naturen og dyra i samisk kultur. 

  Foto: Pixabay
 • Kofta er fargerik i fargane som ein også ser på sameflagget. Desse er forskjellige får plass til plass. Akkurat som den typiske bunaden. Sølja i halsen, som kan minne om ei bunadsølje, blir større etterkvart som ein blir eldre.
 • Samanes nasjonaldag er ein felles dag for samar i Noreg, Sverige, Finland og Russland.
 • Grunnlova frå 1814 ekskluderte samar frå politisk deltaking. I 1821 blei Grunnlova endra, og samar i Finnmark fekk stemmerett ved stortingsval.
 • Det finst ti ulike samiske språk. Dei mest brukte samiske språka i Noreg er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk.

Tips til korleis du kan feire dagen:

 • Lytt til samisk musikk på YouTube, Spotify eller ei anna musikkteneste.
 • Teikne og fargelegg det samiske flagget.
 • Sjekk ut Matstart.no for oppskrifter på samiske rettar du kan lage til middag.