I morgon er det solformørkelse – hugs å passa på auga

Torsdag 10. juni kjem halve sola til å formørkast. Til lenger nord du bur, til betre sjanse har du for å sjå den astronomiske hendinga.

– Denne formørkinga er mindre enn den me hadde i 2015, som var mellom 89 og 97 prosent for fastlandet i Noreg. Likevel reknar me med at hendinga denne gongen òg vil bli godt dokumentert av fotografar.

Det siger Steinar Thorvaldsen til UiT. Han er professor i informatikk ved UiT, men er òg aktiv i Tromsø astronomiforeining med stor interesse for astronomiske hendingar.

I 2015 leidde han eit arrangement på TV 2 sende direkte frå solformørkelsen i fleire timar. Også denne gongen blir det direktesending, og du kan følgja med på sendinga til UiT på YouTube frå kl. 11.30. 

Her kan du sjå ein video frå solformørkinga på Svalbard i 2015: 

Hugs solformørkingbriller

UiT skriv at 51 prosent av sola kjem til å forsvinna i Tromsø. I Hammerfest forsvinn 53 prosent, i Trondheim 39 prosent og i Oslo 31 prosent. Professoren fortel at solformørkinga skjer på eit godt tidspunkt denne gongen.

– Solformørkinga skjer mellom klokka 12 og 14, medan sola står høgt på himmelen. Han er maksimal rundt klokka 13. Så viss vêret blir bra, er det vel verd å nytta sjansen til å sjå dette naturfenomenet, seier Thorvaldsen.

Han minner om at ein må bruka solformørkingsbriller og at barn bør ha tilsyn av vaksne, då det å sjå rett på sola er skadeleg for auga.