Ein lege oppdagar livreddende medisin ved eit uhell

I dag kan du få lesa ei historie frå den spennande boka VitenGALskap av Alexander H. Sandtorv!

«I 1928 kom den skotske legen Alexander Fleming tilbake på jobb etter en ferie. Han var kjent for mange ting, men en av dem var at han var en rotekopp. Laboratoriet hans var ofte møkkete, og han holdt ikke alltid orden i utstyret, flaskene og kjemikaliene.

Alexander forsket på bakterier. Bakterier kan være livsfarlige, og på hans tid fantes det få medisiner mot dem. Siden det finnes bakterier overalt, var det lett for folk å få infeksjon, og det kunne de dø av.

I laboratoriet dyrket Alexander bakterier i flate skåler som kalles petriskåler. Nederst i skålen er det en gele som bakterien lever på. Selv om bakterier er veldig små, kan vi se dem når de er mange. Det ser ut som et tynt lag med gugge, og guggen kan ha forskjellige farger, avhengig av hvilken type bakterie som bor der.

Mens Alexander Fleming romsterte rundt i laboratoriet, kikket han tilfeldigvis på en stabel med petriskåler som han hadde satt bort før han dro på ferie. Nederst i petriskålen hadde det skjedd noe rart. Det var mer enn bakterier der. En type mugg hadde begynt å vokse der også. Muggen kom trolig fra lufta. Det finnes mange typer mugg rundt oss naturlig.

LES MEIR: Ein ballong som likar krydder

Nå var det ikke muggen i seg selv som g jorde at Alexander holdt pusten. Rundt muggen var det små ringer der det ikke vokste bakterier. Muggen hadde drept bakteriene. Oppdagelsen skyldtes like mye et uhell som tilfeldigheter, men det han så i petriskålen, skulle bli en av 1900-tallets aller viktigste oppdagelser.

Alexander Fleming hadde oppdaget penicillinet. Det er et kjemisk stoff som mugg lager av seg selv for å drepe bakterier.

Det tok mange år med eksperimenter, men Alexander Fleming og andre forskere klarte å bruke penicillinet til å lage medisiner som vi kaller antibiotika. Sykdommer som tidligere hadde tatt livet av utallige mennesker på grunn av bakterier, kunne nå kureres.

Antibiotika er i dag en av de aller viktigste medisintypene vi har. Vi tror at Alexander Flemings oppdagelse har reddet rundt 200 millioner menneskeliv».

(Utdrag fra boka VitenGALskap)