Tilpassar treninga etter mensen

Åsmund (21) er trenar for unge jenter. Han veit kva tid dei har mensen, og tilpassar treninga etter det.

Menstruasjon, ofte bare kalt mens eller mensen, er en månedlig blødning fra livmoren hos jenter og kvinner i fruktbar alder som ikke er gravide. Menstruasjonen er en del av menstruasjonssyklusen, som er en fysiologisk syklus, det vil si et regelmessig gjentatt forløp i kroppen, som er styrt av kjønnshormoner. Selve menstruasjonssyklusen er en nødvendig prosess for reproduksjon, altså å lage barn, men mensen er tegn på at kvinnen ikke er gravid. Blødningen oppstår når et modent egg, som er en kvinnelig kjønnscelle, frigjøres fra eggstokkene (ovariene) under eggløsningen (ovulasjonen) og egget ikke blir befruktet av sæd fra en mann. Istedenfor å feste seg til livmorslimhinnen, blir det ubefruktede egget da skylt ut sammen med hinnen og blod.

Gjennomsnittsalderen for den første menstruasjonen er 13 år, men den kan typisk oppstå mellom 8 og 18 års alder

LES FAKTALUKK FAKTA

Jenter i alderen 12 til 16 år opplever ofte lite framgang, i motsetnad til gutane. Eg trur årsaka til at mange jenter sluttar er at dei ikkje får tilpassa treninga, seier Åsmund Aas Andersson til Bergens Tidende.

21-åringen er trenar i bergensklubben Norna-Salhus. Der trenar han unge jenter i alderen 12 til 16 år innan mellomdistanseløp.

QUIZ: Kva kan du om mensen?

Mensen er tabu

– Mensen er tabu. I starten var det litt uvant å snakke om det, men no er det blitt meir openheit mellom meg og dei eg er trenar for, seier Åsmund Aas Andersson til Aftenposten.

Både Åsmund og fleire andre trenarar i klubben tek omsyn til kva tid jentene har mensen.

LES MEIR: Alt du treng å vite om mensen

Åsmund syns det er synd at mange trenarar, også innan lagidrett ikkje tek mensen med i vurderinga når dei planlegger treningsøkter.

– Det er nok mange som vegrar seg for å snakke om mensen, seier Åsmund.