LUKE 13: Lag tradisjonelle lussekattar

Luke 13 i årets julekalender er open!

Klikk her for å sjå svaret på luke 12

Songen som vart spela på ukulele i luke 12 var … Sankta Lucia!

13. desember er Luciadagen, og lussekattar høyrer med til alle små og store barns Lucia-feiring. Inviter til fest og nyt smaken av herlege lussekattar.

Ingrediensar:

  • ca. 15 dl kveitemjøl

  • 2 dl sukker

  • ca. 1 ts salt

  • 5 dl mjølk

  • 2 stk. egg

  • 50 g gjær

  • 0,25 g safran

  • 200 g smør

  • 2 ss rosiner til pynt

  • 1 stk. egg til pensling

 

Slik gjer du:

  1. Ha mjøl, sukker og salt i ein bakebolle, og rør det raskt saman. Hald gjerne tilbake 1 dl mjøl, som du kan tilsetja seinare om deigen blir for klissete.

  2. Visp saman mjølk og egg. Bruk romtempererte råvarer, eller varm forsiktig opp blandinga til 25–30 °C. Smuldra gjæren i mjølkeblandinga, og rør til ho er heilt oppløyst. Brukar du tørrgjær, kan ho tilsetjast i bollen med det tørre.

  3. Tilset safran i mjølkeblandinga, og rør godt slik at mjølka får ein fin, gul farge. Avkjøl.

  4. Ha mjølkeblandinga i bollen med det tørre, og elt i 5–10 minutt på låg fart til deigen samlar seg og slepp bollen litt. Er deigen veldig klissete, kan du tilsetja resten av mjølet.

  5. Ha romtemperert smør i terningar, og elt til deigen er smidig og har ei blank og fin overflate, ca. 10 minutt. Ta gjerne glutentesten mot slutten av eltinga: Strekk i deigen – kjennest han kort, bør han eltast litt til. Er han elastisk og smidig, er han klar for heving.

  6. Dekk bakebollen med plastfolie, og la han heva på ein lun stad til dobbel storleik, 1–1,5 time.

  7. Ha deigen på bordet. Trill tynne pølser og form dei til lussekattar – sjå biletet for inspirasjon. Bruk litt mjøl på kjøkkenbenken til utbakinga dersom det trengst.

  8. Pynt med rosiner. Legg baksten på eit bakepapirkledd steikebrett. Etterhev under eit klede i 15–20 minutt, og pensla med egg.

  9. Steik lussekattane midt i omnen på 225 °C i 8–10 minutt, til dei er gylne. Avkjøl på rist.

God Lucia-feiring!

Kjelde: Matprat