– Vi må lage mat saman for å gjere det interessant

– Klar-ferdig-kok! ropar kokken Rune Sandø frå Unge kokker. 12 elevar frå Vålerenga skole er på plass rundt kjøkkenøya på Biblo Tøyen i Oslo. Dei skal lære å lage middag med fisk.

Eg er ikkje så glad i fisk. Når vi et fisk heime er det mest torsk og laks. Einaste fisken eg eigentleg likar er laks, seier Jens.

Jens og Robert er i gang med å lage spinatsuppe med torsk.

Rundt kjøkkenøya er det fem matstasjonar. Det skal lagast spinatsuppe, tomatsuppe med blåskjel, lakse-wok, sushi og tacolefse. Alle rettar er med enten laks, torsk eller sei.

SPINATSUPPE: Jens og Robert lagar spinatsuppe med torsk.

Det er dette som må til

Rune Sandø kjem frå Unge kokker og er ekspert på å formidle matkunnskap og folkehelse for barn og ungdom.

Det er slik som dette som må til for at barn skal ete meir fisk, seier Rune Sandø.

Barna må sjå, føle, ta og lukte for at dei skal like maten.

Rune viser korleis ein tek av skinnet på laksen.

Er det nokon som vil ta på fiskeskinnet? undrar Rune, og viser skinnet til elevane.

JA! ropar dei og strekker seg mot det.

Det er litt ekkelt, seier Jenny.

Men det ser ut som sølv, seier Marius og stryk handa over. Det er kjempedeilig!

FISKESKINN: Marius og Mio får kjenne på fiskeskinnet.

Rune viser korleis sushi-gruppa skal gjere det. Dei står rundt bordet og følgjer med.

Når eg instruerer viser eg det ein gong, og så får dei gå rett på og lære av kvarandre.

SUSHIKOKKAR: – Ein treng ikkje gå i lære i sju år for å bli sushikokk, seier Rune til Anchelee og Marius.

Godt jobba!

Litt over ein time er fem innbydande rettar ferdige. 

Mat er sosialt. Vi må lage mat saman, for å gjere det interessant, seier Rune.

Første retten dei et er spinatsuppa med torsk. Jens og Robert, kokkane bak suppa, er godt nøgde.

Ta opp ein tommel om de likar det? seier Robert til dei andre. 

Dei likte det, seier han til Jens. Dei viste tommel opp.

Robert smakar på suppa han har laga. 

Det var godt! Jens og eg gjorde ein god jobb, konstaterer han.

Debuterer med blåskjel

Jenny har aldri smakt blåskjel før, og er litt skeptisk. 

Kanskje du vil prøve eit blåskjel før du et suppa? seier Rune.

Han gir henne eit skjel. Ho tek i mot og puttar det i munnen. Alle rundt henne klappar og heiar.

BLÅSKJEL: Jenny testar blåskjel for fyrste gong, og fekk applaus frå alle rundt bordet. Her saman med Alegra.

Det smakar litt som det luktar. Det var godt, seier Jenny.

Brettet med tacolefsa med godt krydra sei går unna.

– Tacolefsa er god, du smakar ikkje fisken, seier Mio.

Det byrjar å bli stille rundt bordet. Betyr det at de er i ferd med å bli mette? spør Rune.

Ja, konstaterer elevane. No er dei stappmette!

Men eg kan gjerne få litt meir, seier Robert.

RESULTATET: Her er alle rettane fiskekokkane lagde på Biblo Tøyen, då Unge kokker var på besøk.