Framtidajunior Visste du at? Kan sopp og bakteriar løysa plastproblemet?
FOTO: Pixabay

Kan sopp og bakteriar løysa plastproblemet?

Soppen Aspergillus tubingensis bryt ned plast. No jobbar forskarar med å finne ut korleis sopp og bakteriar kan hjelpe på klimaproblema.

Plasten vi kvittar oss med hopar seg opp i naturen og har funne vegen heilt ned til dei djupaste havområda i verda. Problemet med plast er at han brukar fleire hundre år på å bli brote ned i naturen og utgjer ein stor fare for dyrelivet, spesielt i havet, skriv Framtida.no.

Plastetande sopp

I 2017 fann forskarar over 2000 nye soppartar i 18 land. Ein av desse nye soppartane var Aspergillus tubingensis, som vart funne på ei søppelfylling i Islamabad, Pakistan. Soppen kan vere nyttig, fordi han skil ut eit enzym som bryt ned plast.

Forskar Ilia Leitch sa til CNN i haust at sjølv om dei er i ein tidleg fase av forskinga, håpar dei å sjå fruktene av ein sopp som kan ete plast i løpet av fem til ti år.

I 2016 fann japanske forskarar ein bakterie som bryt ned plast i avfallet frå ein attvinningsstasjon. Den bakterien har namnet Ideonella sakaiensis og bryt ned ein type plast som vi finn i plastflasker.

 

BOKMELDINGAR OG SISTE NYTT OM BØKER

Una (9) og resten av familien har samarbeida om å skriva...

Heile familien Egeland har samarbeida om boka «Kongens Skatt». Dei håpar den vil vera god underhaldning for både vaksne og barn i påsken.

VIDEOAR