Til lykke med samefolkets dag!

Lihkku beivviin! Det betyr «Gratulerer med dagen», på samisk.

Nasjonaldagen er viktig for samefolket, på same måte som at 17. mai er viktig for resten av Noreg. Både samar og ikkje-samar feirer denne dagen.

Vi feirar dagen for dei samiske rettane samefolket har kjempa fram gjennom historien. Denne dagen viser samane stolt fram kulturen gjennom kleda, musikken, maten og kunsten – og ikkje minst rettane dei har kjempa for.

PRESIDENTEN: Aili Keskitalo er ein norsk samisk politikar frå Kautokeino. Frå 2017 har ho vore sametingspresident i det norske Sametinget. Ho har også tidlegare vore sametingspresident i to periodar, fyrst frå 2005 til 2007, og igjen frå 2013 til 2017.

Viktige fakta om samefolkets dag:

 • I 1917 blei det fyrste samiske landsmøtet heldt i Trondheim. Det var fyrste gong samanane var samla for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalstatsgrensene, mellom Noreg, Sverige, Finland og Russland.
 • Samane sitt flagg har fargane raudt, blått, gult og grønt. Sirkelen i flagget er i fargane blått og raudt. Det blå representerer månen, og det raude representerer sola. Det gule og grøne skal forestilla naturen og dyra i samisk kultur. 

  Foto: Pixabay
 • Kofta er fargerik i fargane som ein også ser på sameflagget. Desse er forskjellige får plass til plass. Akkurat som den typiske bunaden. Sølja i halsen, som kan minne om ei bunadsølje, blir større etterkvart som ein blir eldre.
 • Samefolkets dag er ein felles dag for samar i Noreg, Sverige, Finland og Russland.
 • Grunnlova frå 1814 ekskluderte samar frå politisk deltaking. I 1821 blei Grunnlova endra, og samar i Finnmark fekk stemmerett ved stortingsval.
 • I Noreg er det tre variantar av det samiske språket: Nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk

Tips til korleis du kan feire dagen:

 • Lytt til samisk musikk på YouTube, Spotify eller ein anna musikkteneste.
 • Teikne og fargelegg det samiske flagget.
 • Sjekk ut Matstart.no for oppskrifter på samiske rettar du kan lage til middag.